-1/2 sałaty lodowej
-3 garście rukoli
-ok 300 gram wędliny (u mnie miks, przy porządkowaniu lodówki)
-pierś z kurczaka
-łyżeczka musztardy
-łyżeczka kefiru
-1/2 łyżeczki curry
-4-5 pieczarek
-kilka gałązek natki pietruszki
Sos czosnkowy:
-2 łyżki jogurtu greckiego
-szczypta soli
-łyżeczka granulowanego czosnku
-pieprz
Dresing:
-3-4 łyżki musztardy (u mnie sarepska)
-łyżka soku z cytryny
-sól/pieprz
-łyżeczka cukru
-oliwa z oliwek
Najpierw robimy sosy:
czosnkowy:
jogurt grecki połączyć z czosnkiem i szczyptą soli i pieprzem i dokładnie wymieszać
dip musztardowy:
musztardę przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, do powstałej masy powolutku! wąskim strumieniem dolewać oliwę i cały czas mieszać. Oliwy wlewamy tyle, żeby uzyskać konsystencję śmietany, dip powinien być raczej gęsty.
Mięso pokroić na kawałki, zamarynować :sól, pieprz, łyżeczka musztardy, curry i obsmażyć na oleju, pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć, wędlinę pokroić drobniutko i również obsmażyć, wszystkie składniki przestudzić.
Na półmisku rozłożyć porwaną w drobne kawałeczki sałatę, polać sosem czosnkowym
na sałatę rozłożyć listki rukoli i posypać wędliną
Następnie porozkładać na sałatce plastry pieczarek i kawałki kurczaka,
Całość polać dokładnie dipem musztardowym i posypać natką pietruszki. Można podać pieczywo czosnkowe albo pitę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz