wtorek, 15 lipca 2014

Obiad z worka

Fajna propozycja obiadu, który sam się robi , my lubimy takie potraw jednogarnkowe, które są jednocześnie lekkie, mięsko jest soczyste  i aromatyczne,a  warzywka mięciutkie :)



-3 piersi z kurczaka
-ok. 5 ziemniaków
-1 pietruszka-korzeń
-kilka marchewek
-cebula
-3 ząbki czosnku
- mały słoiczek musztardy
-pół szklanki kefiru
-zioła prowansalskie
-sól, pieprz

W składnikach mogę napisać po kilka sztuk, bo warzywa, można mieszać różne i ilość też można modyfikować :)
Pierś pokroić w dużą kostkę, lub tak jak u mnie w paski, przyprawić solą i pieprzem, dodać 3 łyżki musztardy i wlać kefir, dokładnie wymieszać i odstawić do marynowania ( im dłużej tym lepiej).




Ziemniaki pokroić na pół, a następnie w cieniutkie plasterki, marchewkę i pietruszkę w plastry, cebulę w piórka, czosnek na połóweczki. ok 5-8 min. ziemniaka i marchewkę obgotować w gorącej wodzie, odcedzić i osuszyć.



W worku do pieczenia układamy piersi, warzywa i musztardę, posypujemy solą, pieprzem i ziołami i tak do wyczerpania składników .



Warzywa piec w 180 C ok 50-60 min, pod koniec pieczenia rozciąć worek i sprawdzać miękkość warzyw i mięsa widelcem, zrumienić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz