Na warzywach i mięsie gotuję rosół, który serwuję z makaronem,a składniki wykorzystuję do farszu .
-4 udka
-4 marchewki
-gruby plaster selera
-kawałek pora
-pietruszka
-plaster kapusty włoskiej
-2 cebule
-2 duże ząbki czosnku
-sól pieprz
-kurkuma
-ziele angielskie
-2 liście laurowe
Ciasto na pierogi:
-2,5 szklanki mąki
-2 łyżki oleju
-żółtko
-3/4 szkl. ciepłej wody
Z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta), udek i przypraw gotujemy rosół. Warzywa i mięso wyjmujemy, rosół przecedzamy i mamy gotową zupę. Warzywa wrzucamy do robota z nożykami i mielimy, wrzucamy do miski, cebulę siekamy i obsmażamy z pokrojonym w plastry czosnkiem, dodajemy kurkumę i pieprz. Mięso z udek oddzielamy od kości, wrzucamy do robota, dodajemy usmażoną cebulę i czosnek i mielimy, dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki łączymy na gładką pastę, przyprawiamy.
Ciasto robię z przepisu Klik Mąkę, żółtko, olej, szczyptę soli podlewamy ciepłą wodą i wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok 10 min, dzielimy na porcje i cieniutko wałkujemy. Szklanką wykrawamy kółka, które faszerujemy , zlepiamy formując pierogi i wrzucamy na wrzątek, po wypłynięciu na powierznie gotować ok 2-3 minut.
Podać ze smażoną cebulką z kurkumą.
Pierogi można mrozić. Ja mrożę tak jak drobne owoce, układamy każdy pieróg pojedynczo na tacę i wkładam do zamrażarki, po ok pół godz. wyjmuję i pakuję do woreczków/pudełek i mrożę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz