sobota, 4 października 2014

Schab z pieczarkami i śliwką

Pyszny kruchy z cyklu samorobiących się schab :) Intensywny smak śliwek dominuje. Fajna propozycja na obiad. Można przepis wykorzystać do innego rodzaju mies, np. karkówka



-1 kg schabu
-200 gram pieczarek
-10 śliwek
-2-3 cebule
-sól, pieprz
-przyprawa "delikat do mięs"

Dzień wcześniej!
Mięso pokroić w plastry i natrzeć przyprawą delikat do mięs i pozostawić zabezpieczoną przed zapachami w lodówce.
Następnego dnia obsmażyć mięso na oleju na patelni, na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w plastry, a następnie pieczarki pokrojone w plasterki. Śliwki pokroić na 2 lub 3 części, nie smażyć.
Tak przygotowane produkty układać w naczyniu żaroodpornym- plaster mięsa, na to trochę cebuli, pieczarek i śliwkę itd.
Piec w 180 C ok. 1- 1 i 1/5 godz.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz