piątek, 3 października 2014

Fajne danie zarówno na ciepło i na zimno :) Coś nowego, szybkiego, krakersy dają fajny słony smak, więc trzeba uważać w przyprawianiu :) Już w pare minut po wyjęciu można pokroić w sprytne porcje :) Zapiekanką na pewno zaciekawimy gości :)



-2 opakowania krakersów
-3 średnie pomidory
-150 gram sera żółtego
-600 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
-olej
-4 ząbki czosnku
-pieprz, sól
-2 łyżki sosu pomidorowego
do przyprawienia mięsa:
-sól, pieprz
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-1/3 cynamonu
-1 łyżeczka ziół
-3 pomidory

Pomidory pozbywamy skórki ( najlepiej rozciąć górę na krzyż i wrzucić na pare minut do wrzątku), cebulę i czosnek siekam drobno i smażę na oleju, dodaję mięso i przyprawy, podsmażam, dodaję pokrojone bez skórki pomidory i smażymy, aż pomidory się rozpadną.
Dno blaszki wykładam papierem a następnie krakersami, na ciastka wykładam część masy mięsnej, dobrze rozprowadzić, posypać częścią sera i przykryć krakersami, na to kolejna część masy mięsnej, pomidory w plastrach i posypuje żółtym serem. Piec w 180C 20-25 minut





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz