piątek, 3 października 2014

Płatki ryżowe z owocami i amarantusem dla niemowląt

Deser łatwy, lekkostrawny, szybki i zdrowy. Lekkie płatki i dodatek owoca, jeżeli dziecko je mleko to można dodać odrobinę, zyskamy mleczny smak. Temat cukru zostawiam w takich sytuacjach otwarty. Ja jeżeli daję, to daję odrobinę, wtedy, gdy mam kwaśne owoce, bo jeżeli sięgam np. po banany, to wtedy już absolutnie nie dosładzam i jest dobre :)



-płatki ryżowe
-woda
-2 łyżki amarantusa popping
-ew. cukier i mleko
-owoce

Płatki gotuję na wodzie, nie podaję ilości, bo tutaj zależne jaką ilość chcemy mieć :) U nas nie ma problemu z mlekiem, więc na koniec dodaję 2-3 łyżki,, fajnie z kokosowym, dodaję odrobinę i daje fajny smak, dosładzam odrobinę. Oddzielnie w garnku duszę owoce, jabłka, brzoskwinię, banan lub owoce suszone, np. żurawinę zalewam gorącą wodą chwilę moczę i dodaję do płatków. Na sam koniec posypuję amarantusem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz