sobota, 4 października 2014

Pieczone ziemniaki z dipem

Pyszne chrupiące ziemniaczki do maczania w śmietanowo-majonezowym dipie. Fajny pomysł na przekąskę w ramach kolacji, lub niezapowiedzianą kolację ze znajomymi. Fajnie wygląda i smakuje. Ziemniaki można wcześniej obgotować, obsypać ziołami i zostawić do pieczenia.Polecam. Może to być również dodatek do obiadu, mięs.



-ziemniaki (w zależności ile osób) ok 1 kg
-zioła prowansalskie
-tymianek
-czosnek granulowany

dip:
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-sól
można dodać tez czosnek granulowany, nasz dip był śmietanowy, więc przyprawiony tylko solą

Umyte ziemniaki ( trzeba wybrać takie większe, ładniej będą wyglądać łódeczki) gotujemy na półtwardo, al dente :)
Studzimy,a  następnie kroimy w ósemki , posypujemy ziołami i odrobiną czosnku granulowanego. Układamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju blachę i delikatnie skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika z termoobiegiem w temp. 200C ok 20 minut, po tym czasie zmieniam na tradycyjną grzałkę górną w piekarniku i piekę jakieś 10-15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz