sobota, 4 października 2014

Pasztet z soi i cukinii z suszonymi pomidorami

Lekki, zdrowy warzywny pasztet. Fajnie się kroi, ładnie się trzyma, może być jako przystawka, ale również na śniadanie/kolację, my to kroiliśmy sobie i jedliśmy sam :)
Warty wypróbowania.



-1 szklanka suchej soi
-3 duże marchewki
-duża cebula
-pietruszka
-kawałek selera
-1 cukinia średniej wielkości
-150 gram sera żółtego
-3 jajka
-8 dag suszonych pomidorów
-8 łyżek oleju
-2 ząbki czosnku
-3 łyżki otrąb żytnich
-bułka tarta do formy-jeżeli blaszka, u mnie silikon to już nie trzeba
-sól, pieprz







Soję namaczamy przez minimum kilka godzin, a następnie gotujemy po opłukaniu i wymianie wody do miękkości- nie solimy wody. Warzywa obieramy-marchewkę, pietruszkę i selera i gotujemy.Studzimy. Cukinię obrać, wykroić pestki i ścieramy na tarce i odcisnąć sok. Cebulę na drobno siekamy i szklimy na oleju razem z czosnkiem, ser zetrzeć na tarce,a  pomidory posiekać. Soję, ugotowane warzywa i cebulę miksujemy, dodać jajka, 3 łyżki oleju, suszone pomidory, cukinię, ser, sól i pieprz i otręby i zmiksować ponownie. Masę przekładamy do formy, np. keksówka, u mnie forma silikon kwadrat, taka 25x25 cm Piec ok 45-50 min w 180C







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz