środa, 13 sierpnia 2014

Zupa czosnkowa

Pyszna i szybka zupa czosnkowa, przy dodaniu fajnych grzanek może być bardzo sycąca. My jadamy z grzankami na szybko, gdyby nie jej zapach mogłaby stanowić pyszną i pięknie wyglądającą przystawkę na przyjęcia :)
Dzisiaj jedliśmy na obiad, próbował nasz Roczniak i bardzo mu smakowała. Zupa jest typowo jesienno-zimowa :)



-6-10 ząbków czosnku (ja dodałam dzisiaj 6, bo chcieliśmy łagodną)
-3 serki topione (u mnie ser gouda, ze szczypiorkiem i ziołowy)
-1,5 litra bulionu ( u mnie warzywny, bo zupa i tak jest tłusta)
-sól, pieprz
-1/2 łyżeczki kurkumy
-bagietka/chleb do grzanek
-ser żółty
-zioła np. zioła prowansalskie
-łyżka masła

Czosnek przecisnąć przez praskę, podzielić na pół, pół zeszklić na maśle na patelni, a pół dodać do gotującego się wywaru, wrzucić serki i gotować do rozpuszczenia, dodać przysmażony czosnek i przyprawy. Zagotować, mieszać od czasu do czasu, żeby ser się dobrze rozpuścił.

Na patelni zrumienić z obu stron kromkę chleba lub bułki, nałożyć ser i poczekać aż się rozpuści, do miski wlać zupę, wrzucić grzankę serową i posypać ziołami. Smacznego :)



Ja robiłam na szybko, wiec grzanka z pszennego chleba, ale fajniej wyglądają malutkie grzanki np. 3 sztuki z bagietki :)



Zupka jest aksamitna i pięknie pachnie :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz