Forma, gdzie nadzieniem jest gotowy dżem nie jest częsta, ale ratuje, gdy czasu brak na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Dżem posiadamy własny, ale zdobyczny, jeszcze nie przygotowywałam własnych, z kupnych lubimy Rapsodię z biedronki, do dzisiejszych użyliśmy truskawkowej i piękne całe owoce :)
-2 szklanki mąki
-1,5 szklanki mleka
-1,5 szklanki wody
-1/2 słoika dżemu
-1/2 opakowania serka homogenizowanego
-2 jajka
-szczypta soli
Wykonanie jest banalnie proste, wszystkie składniki zmiksować ze sobą, masę zostawić do odpoczęcia, na ok. 20 min. Patelnię pokryć odrobiną tłuszczu (najlepiej pędzelkiem, albo ręcznikiem papierowym to robić), wylewać porcje na patelnie, rozprowadzić na cieniutką warstwę i smażyć z obu stron. Środek posmarować dżemem i serkiem i składać na pół i jeszcze raz na pół. Udekorować bitą śmietaną.
Pyszne odgrzewane! na patelni na odrobinie masła kłaść naleśniki poskładane już razem z nadzieniem i podgrzać :)
Przechowywanie: Usmażone naleśniki, często obsychają i jeżeli zostaną to układam na dużym talerzu i przykrywam dużym głębokim talerzem i do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz