-3 ząbki czosnku
-1 mała cebulka
-2 małe papryki lub jedna średnia ( ja miałam takie jak pół dłoni, wiec dałam dwie)
-200 gram wędliny
-łyżka suszu warzywnego
-łyżeczka majeranku
-łyżeczka zielonej pietruszki
-sól, pieprz
-1/3 szklanki śmietanki ( ja dałam 30%, ale może być też jogurt)
-1 łyżka mąki
-1 litr bulionu warzywnego
-1/2 łyżki masła
-łyżka oleju
Bulion zagotowujemy w małym garnku razem z suszem warzywnym. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę wędlinę, cebulkę w piórka i czosnek w plasterki, dodaję zioła, i smażymy :)
Wrzucamy pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę i smażymy.
Wrzucamy wszystko do garnka z bulionem, łącznie z aromatycznym olejem z patelni :)
W kubeczku w odrobinie bulionu rozrabiamy mąkę i śmietanę i wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i zagotowujemy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz