-250 g szpinaku
-1/4 cebuli
-1 jajko
-4 łyżki mąki gryczanej
-1 łyżka oliwy
-odrobina soku z cytryny
-4 łyżki mleka ( najlepiej roślinne, ciekawe jakby wyszły z wodą?)
Cebulkę drobniutko posiekać i zeszklić. Szpinak rozmrozić z woda na patelni, przyprawić, sól różowa, pieprz, czosnek granulowany, łyżka jogurtu, odparować wodę. Wszystkie składniki łącznie ze szpinakiem i cebulką połączyć na gładką masę, dodać mleko dla rozcieńczenia masy, mleko dodawać stopniowo, w zależności tez jak odparujemy szpinak, masa wychodzi dosyć gęsta. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu i skropić cytrynką. Wylewał łyżką na patelnię i formować placuszki, smażyć krótko z obu stron :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz