piątek, 1 sierpnia 2014

Chłodnik litewski z miętą

Pyszny zdrowy, niskokaloryczny chłodnik do "pojedzenia" , mięta dodaje świeżości. Wyśmienity do obiadu w upalny dzień. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Nie ukrywam najlepiej nam smakuje ta zupa w ciepły dzień jedzona na naszym tarasie :)
Zupkę najlepiej przygotować z buraczków z botwinką, lecz kuszę się też na wykorzystanie samych bulw :)

Buraki obieram, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny,żeby zachowały swój kolor :)



-5-6 buraków
- koperek świeży
-kilka listków mięty
-sok z cytryny
-250 ml jogurtu naturalnego
-1 ogórek zielony
-garść posiekanego szczypiorku
-sól, pieprz

Buraczki ugotować, ogórka drobno posiekać, wrzucić do miski, dodać posiekany koperek i szczypiorek.
Ugotowane buraki ostudzić odcedzić i dodać do ogórka, zalać jogurtem i wg uznania wodą z gotowania buraków przyprawić. Podawaćz jajkiem na twardo :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz