sobota, 8 listopada 2014

Zupa krem z marchewki, pietruszki i selera z imbirem

Oj i listopad? a ja piszę pierwszy post, pierwszy przepis, chociaż mam kilka już zachomikowanych, żeby się z Wami podzielić :)
Dzisiejszy przepis wypróbowałam w celu zaspokojenia moich jesiennych smaków, czyli mega ogromna chęć na różniaste warzywa :) I tu mam zaspokojoną dawkę w 100%
Zupa delikatna, kremowa, bardzo sycąca, rozgrzewająca, super, pięknie się prezentuje :)
Zupa z bloga zakochanewzupach z delikatnymi zmianami:) Polecam :)



-1/3 szklanki kaszy jaglanej
-5 marchewek
-2 pietruszki -korzeń
-ząbek czosnku
-cebula
-łyżeczka soku z  limonki lub cytryny
-sól himalajska
-garść orzechów włoskich
-świeży imbir (pasek ok 1 cm )
-1/2 selera- korzeń
- biała część pora
-1/2 łyżeczki kurkumy
-pieprz czarny
-natka pietruszki
-olej do smażenia
-1 litr wywaru

Cebulkę drobno posiekać, pora w półplastry i razem z cebulą zeszklić na oleju, na koniec dodac przeciśnięty przez praskę czosnek.

Marchew , pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystko wrzucam na zeszklony por z cebulą i czosnkiem, podsmażam i chwilę duszę pod przykryciem mieszając, wlewam wywar, dodaję kurkumę, sól, pieprz i gotuję 15 minut pod przykryciem.

w małym garnku zagotowuję 2 szklanki wody, kaszę wrzucam na sito i płuczę zimną wodą, przelewam połową wrzątku z garnka a do drugiej połowy wrzucam kaszę opłukana , solę, mieszam i na maleńkim ogniu gotuję nie mieszając, pod przykryciem 15 minut.

Zestawić zupę z palnika, zetrzeć na drobnych oczkach imbir i blendować, zupa nie może być za gęsta, bo jeszcze dorzucimy do niej kaszę jaglaną, jak jest gęsta, to dolewam trochę wody i zagotowuję jeszcze raz już zblendowaną, przyprawiam. Na koniec dorzucam ugotowaną kasze i dokładnie mieszam.
Orzechy włoskie rozdrabniam i praże na suchej patelni, natkę drobno siekam. Posypuję orzechami i natką zupę bezpośrednio w miseczkach .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz