Serowy sos rozpływa się w ustach, powoduje,ze kurczak ten przestaje być niskokaloryczny, no ale cóż, warto :) Ja podaję z ryżem. Najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu, odgrzewane już nei mają tego uroku, ale są smaczne :)
Ilości są przykładowe, wszystko możemy powielić, sosu wychodzi sporo :)
-4 piersi
-8 plastrów szynki parmeńskiej
-8 pomidorów suszonych
-sól, pieprz
-zioła prowansalskie
-200 ml śmietany 30%
-1 podłużny serek topiony
Piersi myjemy, oczyszczamy, filetujemy, każdą pierś na 2 kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i zioła prowansalskie, układamy na każdym plaster szynki i na jednym z końców fileta pomidor suszony i zawijamy w roladkę, a następnie zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Smażymy na patelni w tej folii, bez tłuszczu, lub jeżeli patelnia tego wymaga to na oleju.
W tym czasie robimy sos, pół szklanki wody wlewam do garnka, dodaję podzielony na części serek i rozpuszczam, gdy ser się rozpuści dolewamy śmietanę, sól, pieprz i zioła prowansalskie i chwilę gotujemy
Ugotować ryż :)
Za pomocą filiżanki opłukanej zimną wodą robimy babeczki z ryżu, piersi rozwijamy z folii i wykładamy bezpośredni na talerz, wszystko polewamy sosem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz