sobota, 8 listopada 2014

Pyszna grecka mussaka

Pyszna i aromatyczna zapiekanka. Świetna forma nasycenia mięsnego i warzywnego :)
Doskonała zarówno na obiad jak i na kolację :)



-500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-2 bakłażany
-2 duże cebule
-4 ząbki czosnku
-2 jajka
-1 puszka pomidorów
-1/2 szklanki mleka
-1/2 szklanki smietany
-150gram sera
-sól pieprz, zielona pietruszka

Bakłażany pokroić w ok 1 cm plastry, posypać solą i zostawić do "wypocenia", jak jest już cały w kroplach to opłukujemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Na oleju zeszklić cebulę, wrzucić czosnek, a następnie mięso, obsmażyć wszystko razem dodać przyprawy i pomidory z puszki dusić 5 minut i odstawić. Bakłażana obsmażamy na oleju.

W naczyniu układać warstwami: bakłażan, część zielonej pietruszki, mięso, natkę pietruszki i na koniec warstwę bakłażanów.Wierzch zalać sosem, który robimy z mleka, śmietany, jajek zmiksowanych ze sobą. na sam koniec posypujemy żółtym serem.
Piec ok 50 min. w 180 C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz