-500 gram mielonej łopatki
-9 naleśników
-2 cebule
-mała bułka kajzerka
-sól, pieprz, kurkuma, zioła prowansalskie
-czosnek
-jajko
-natka pietruszki
-150 gram sera
sos typu beszamel:
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-mleko
-sól, pieprz, gałka muszkatałowa
mięso przygotować tak jak na kotlety mielone, bułkę namoczyć w bulionie, dodać do mięsa, do tego pokrojoną i zeszkloną na oleju cebulę, jajko i przyprawy i tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zawijać w rulony, układać na wysmarowanym masłem naczyniu jeden obok drugiego.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i przysmażyć na złoto zdjąć z palnika i rozprowadzić mąkę , postawić ponownie na palnik, i dodać przyprawy ciągle mieszając. SOs wylać na naleśniki i posypać żółtym serem. Naczynie przykryć folią alumioniową.
Piec ok 145 minut w 180 C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz