Bardzo pyszne danie, i obiadowe i na kolację , jeszcze będziemy robić :)
-4 pojedyncze piersi z kurczaka ( tu ilość wg. siebie, może być mniejsza )
-400 gram szpinaku świeżego
-8 sztuk suszonych pomidorków (1/2 słoika)
-25 dag sera żółtego
-200 ml śmietany 30%
-5 ząbków czosnku, jak duże to mniej
-łyżeczka ziół prowansalskich
-kurkuma, sól, pieprz
Piersi oczyścić , porozcinać na filety, tzn. na takie mniejsze części, najlepiej z jednej piersi ok 4 małych filecików , można ciąć tak pod skos pierś i delikatnie rozbić, przyprawić z dwóch stron kurkumą, solą i pieprzem, obsmażyć . Poukładać warstwę z piersi w naczyniu. Na głębokiej patelni na maśle poddusić umyty i osuszony szpinak, dodać, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dusić do miękkości kilka minut, a następnie wlać śmietanę, chwilkę poddusić i wykładać masę szpinakową na podsmażone filety do naczynia, przykryć folią aluminiową i piec ok 30 min w 180 C, następnie zdjąć folię i posypać serem na grubych oczkach startym i zapiec do rozpuszczenia.
A tu w trakcie podgrzewania na drugi dzień na kolację :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz